Islami i cili u shpjegua në Katar përpara Kupës së Botës FIFA - shkruan The Washington Times

23.11.2022

Islami i cili u shpjegua në Katar përpara Kupës së Botës FIFA - shkruan The Washington Times


Islami i cili u shpjegua në Katar përpara Kupës së Botës FIFA - shkruan The Washington Times

www.kbi-bujanoc.com

Katari është një komb mysliman, me ligje, zakone dhe praktika të rrënjosura në Islam. Vendi nuk është as aq liberal sa Dubai në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe as konservator sa pjesë të Arabisë Saudite. Shumica e qytetarëve të saj janë myslimanë sunitë.

 

Klani më i fuqishëm i Katarit e ka origjinën nga brendësia pa dalje në det të Gadishullit Arabik. Xhamia e saj kombëtare mban emrin e figurës fetare të shekullit të 18-të, Mohammed Ibn Abdul-Vehhab.

 

Vizitorëve të kësaj xhamie dhe të tjerëve në Katar u kërkohet të vishen, me burra që mbulojnë gjunjët dhe gratë mundësisht të veshin rroba të lirshme të njohura si abaya dhe shami.

Ndryshe nga Arabia Saudite, ku aderimi çoi në ndarje të rreptë të burrave dhe grave të pamartuara, ndaloi gratë të ngasin makinën dhe mbajti koncerte, kinema dhe madje edhe yoga jashtë kufijve për dekada, Katari ka sponsorizuar prej kohësh artet, ka lejuar qe gratë të marrin pjesë në nivele të larta të qeverisjes dhe inkurajoi turistët të ndihen të qetë në vend. Madje  gjithashtu lejoi shitjen e alkoolit ne disa hotele apo barera te licensuara. Ndërsa alkooli është i lejuar në restorantet dhe baret e hoteleve, është i paligjshëm konsumimi i tij në hapësirat e përgjithshme publike. Edhe pse mund të tolerohet disi gjatë Kupës së Botës, përndryshe nuk lejohet të dehet hapur në publik. Në Kupën e Botës, alkooli do të jetë i disponueshëm në disa "zona të caktuara" publike.

 

 

Ndërsa tifozët udhëtojnë në Katar për Kupën e Botës FIFA këtë vit, ja një vështrim se si praktikohet Islami në vend:

ISLAMI NË KATAR

 

 

Xhamitë në Katar e përforcojnë ezanin mysliman pesë herë në ditë me altoparlantë, duke përfshirë agimin dhe muzgun.

 

Është e zakonshme të dëgjosh myslimanët të përdorin fraza të tilla si "alhamdulillah", që do të thotë "lavdërimi i qoftë Zotit" ose "faleminderit Zotin" dhe "Inshallah", që do të thotë "nëse do Zoti". Përshëndetja tradicionale myslimane arabe e "as-selamu aleikum" do të thotë "paqja qoftë mbi ju". Referencat për Zotin, të tilla "ya Allah" dhe "Allahu akbar", mund të dëgjohen në kohë mundimesh ose festash.

Myslimanët besojnë se Zoti ia shpalli Kuranin profetit Muhamed. Ai jo vetëm që konsiderohet pjesë e një vargu të gjatë të profetëve të mëdhenj, duke përfshirë Moisiun dhe Jezusin, por konsiderohet edhe profeti i fundit në Islam.

 

Islami është një fe monoteiste me besim vetëm në një Zot. Myslimanët besojnë se Kurani është një vazhdimësi e vlerave thelbësore të Tevratit dhe Biblës.

 

Ligjet e Katarit i kanë rrënjët në ligjin islamik të Sheriatit, por gjithashtu përfshijnë ligjet civile.

 

CKA ESHTE TABU NË KATAR ?

 

Shumica e grave të Katarit veshin mbulesën modeste të kokës ose shaminë e kokës, të njohur si hixhab, dhe rrobat e gjata të zeza të njohura si abayas. Burrat nga Katari vishen me rroba tradicionale të bardha të gjata dhe të lirshme të njohura si "thoub" - shqiptuar "thuwb".

 

Në përgjithësi, turistët pritet të vishen në një mënyrë që është e ndjeshme ndaj normave të Katarit, duke përfshirë shmangien e shfaqjeve publike të dashurisë si puthjet, madje edhe mes çifteve të martuara. Veshjet transparente dhe zhveshja e lëkurës janë të rezervuara rreptësisht për pishinat dhe plazhet.

Disa gra muslimane gjithashtu preferojnë të mos shtrëngojnë duart me burrat me të cilët nuk kanë lidhje të drejtpërdrejtë. Në përshëndetje, është zakon që të lejohen gratë që të nisin shtrëngimet e duarve nëse dëshirojnë.

 

Ndërsa alkooli është i lejuar në restorantet dhe baret e hoteleve, është i paligjshëm konsumimi i tij në hapësirat e përgjithshme publike. Edhe pse mund të tolerohet disi gjatë Kupës së Botës, përndryshe nuk lejohet të dehet hapur në publik. Në Kupën e Botës, alkooli do të jetë i disponueshëm në disa "zona të caktuara" publike.

 

Drogat janë gjithashtu rreptësisht të ndaluara në Katar, siç është edhe homoseksualiteti dhe ndërsjellja. Organizatorët e Kupës së Botës i kanë thënë Associated Press se kushdo, pavarësisht nga orientimi i tyre seksual, mund të vijë “pa frikë nga ndonjë lloj pasojash”.

 

TOLERANCË PËR FE TJERA

 

Ligjet e Katarit dënojnë "ofendimin" e Islamit ose ndonjë prej riteve apo besimeve të tij, si dhe kryerjen e blasfemisë kundër Islamit, Krishterimit ose Judaizmit.

 

Qarkullimi i teksteve që provokojnë mosmarrëveshje fetare ose përmbajnë materiale që shpifin njërën nga këto tre fe është një vepër e dënueshme. Qeveria monitoron dhe censuron nga afër faqet e internetit, gazetat, revistat dhe librat nëse ato shfaqin përmbajtje që konsiderohen nënçmuese të vlerave islame.

 

Autoritetet në përgjithësi lejojnë besime të ndryshme të praktikojnë privatisht, por prozelitizimi për çdo fe tjetër përveç Islamit mund të rezultojë në një dënim me burg. Hotelet dhe dyqanet, megjithatë, shfaqin pemët dhe dekorimet e Krishtlindjeve në dhjetor.

 

Të vetmet fe të regjistruara në Katar që kanë vendet e tyre të adhurimit janë Islami dhe Krishterimi, sipas Departamentit të Shtetit të SHBA.

379 Shikime