Kalon në amshim dr.Fikret Karčić nga Sarajeva | KBI-Bujanoc

17.03.2022

Kalon në amshim dr.Fikret Karčić nga Sarajeva | KBI-Bujanoc


Kalon në amshim dr.Fikret Karčić nga Sarajeva | KBI-Bujanoc

www.kbi-bujanoc.com

Mësues. Fikret Karcic (Visegrad, 1955. - Sarajevë 2022.) Dr. Dje profesor Fikret u zhvendos në një botë më të mirë.

Keshilli i Bashkesise Islame ne Bujanoc shpreh ngushellimet familjareve , shokeve , Bashkesise Islame ne Bosnje e Hercegovine , dhe Fakultetit te studimeve islame ne Sarajeve dhe gjithe kolegeve te tij.

Mësues. Dr. Fikret Karcic ishte bashkëpunëtor i jashtëm në Departamentin e Fikhut të Fakultetit të Shkencave Islame në Sarajevë. Ai u diplomua në Fakultetin Juridik në Universitetin e Sarajevës 1974.

Ka diplomuar në Fakultetin Juridik në Universitetin e Beogradit në vitin 1985.

Me disertacion të gjykatave të Sheriatit në Jugosllavi 1918-1941 Në të njëjtin kolegj doktoroi në vitin 1989, disertacioni Lëvizja për Reformën e Ligjit të Sheriatit dhe jehona e saj në Jugosllavi në gjysmën e parë të shekullit të 20-të. Punoi në Fakultetin e Shkencave Islame që nga viti 1977. si asistent, ligjërues, dhe profesor i jashtëzakonshëm.

Pas studimeve në Turqi (1993) ai punoi në Universitetin Islamik Ndërkombëtar në Kuala Lumpur (1993-2002) si profesor i jashtëzakonshëm dhe më pas i rregullt në lëndë që preknin përmbajtje të ndryshme të ligjit islam.

Në Fakultetin e Shkencave Islame vazhdoi punën në emër të profesorit të rregullt (2002-2004). Profesor i rregullt në Fakultetin Juridik të Universitetit të Sarajevës u bë 2004, dhe që atëherë është bashkëpunëtor i jashtëm në Fakultetin e Shkencave Islame në lëndën Historia e së Drejtës Sheriatike.

Ai është autor i një numri të madh përkthimesh, artikujsh autorë, shënime enciklopedi, monografi dhe tekste universitare në gjuhën boshnjake dhe angleze. Shumë prej veprave të tij janë përkthyer në gjuhë të tjera duke përfshirë shqip, arabisht dhe gjermanisht. Disa nga veprat e tij më të rëndësishme janë Gjykatat e Sheriatit në Jugosllavi 1918-1941 (botimi i dytë plotësues, 2005), Aspekti social-juridik i reformizmit islamik (1990), Historia e ligjit të sheriatit (botimi i tretë i plotësuar, 2005), Boshnjakët dhe sfida e tyre (1999). Largimi i prof. Dr. Fikreta Karciq është një humbje e madhe për familjarët e tij, për Bashkësinë Islame të Bosnjë-Hercegovinës, Fakultetin e Shkencave Islame dhe Fakultetin Juridik të Universitetit të Sarajevës si dhe për mbarë publikun akademik të këtyre zonave. Krijuesi i Madhërishëm e mëshiroftë shpirtin e prof. Dr.Fikreta Karçiq dhe familjarëve te tij i dhurofte durim.

 

KBI - Bujanoc

815 Shikime